Ing. Hana Málková
Ryby obsahují mnoho pozitivních látek a jejich pravidelná konzumace slouží mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Důvodů, proč ryby pravidelně zařazovat do jídelníčku, je však ještě mnohem více. Postupně se s nimi budeme v průběhu následujícího měsíce seznamovat.
Co nám konzumace ryb přináší?
Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou lehce stravitelné a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny v porovnání s masem ostatních živočichů, které stráví v žaludku a střevech mnohem více času.
Dále ryby obsahují zdraví prospěšné tuky, významný je u tučnějších mořských ryb zejména vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin - eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), které si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější ryby, jako je makrela, úhoř, losos apod., je proto důležité pamatovat, že i tyto tučnější ryby do jídelníčku patří.
Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích - A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12).
Z minerálních látek je významný především obsah zinku, fosforu a selenu. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. V menších rybách (např. sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku.
Také korýši (humři, krabi, langusty) a měkkýši (ústřice, mušle, šneci, chobotnice) jsou zdrojem mnoha důležitých živin a v jídelníčcích by se měly občas objevit.
Hlavními složkami rybího masa je voda (50–83 %), bílkoviny (15–20 %) a tuky (1–35 %). Nutriční složení ryb je závislé na jejím druhu, stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije, důležité také je, čím se ryba živí, hodnoty se tedy mohou na základě těchto faktorů velmi lišit. Průměrné nutriční hodnoty jednotlivých druhů ryb najdete zde.
Vzhledem k výše řečenému by se ryby v našem jídelníčku neměly objevit jen na Vánoce, ale pravidelně po celý rok, ideálně 2x týdně.
Jak jste na tom s konzumací ryb vy? :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.